Nouă creștini închiși și amendați pentru că au distribuit Biblii în China



Autor: Vera KIRILĂ | 24 aprilie 2025

Foto: www.persecution.org


Nouă creștini chinezi au fost închiși în Mongolia Interioară, o regiune situată în partea de nord a Chinei, și amendați după ce au distribuit ilegal Biblii în China. Cea mai mare perioadă de detenție este de cinci ani, iar valoarea celei mai semnificative amenzi este de 137.000 de dolari.

Arestările sunt legate de evenimente din 2021, când autoritățile au descoperit că zece creștini distribuiau Biblii în afara canalelor oficiale. Deși sentințele au fost pronunțate încă din 2024, ele au fost comunicate familiilor și comunității de credincioși abia recent.

Cinci dintre cei condamnați, care au primit pedepse mai ușoare, au fost deja eliberați.

Grupul a distribuit Biblii prin intermediul unei biserici de casă neînregistrate, iar autoritățile chineze i-au acuzat de „activități comerciale ilegale”. Deși Bibliile au fost tipărite în mod legal în China, distribuirea lor este considerată ilegală dacă nu se face prin intermediul canalelor aprobate oficial.

Cine sunt cei nouă creștini condamnați?

Wang Honglan, Wang Jiale și Liu Minna, au primit cele mai severe pedepse, de patru ani și zece luni, respectiv de patru ani și șase luni de închisoare.

Yang Zhijum a fost condamnat la patru ani și trei luni. Ji Heying, Ji Guolong, Zhang Wang și Liu Wei au primit câte trei ani de detenție. Li Chao a primit cea mai scurtă pedeapsă, de un an de închisoare.

Cel de-al zecelea membru al grupului, Ban Yanhong, fusese deja condamnat în aprilie 2024 la cinci ani de închisoare.

Controlul Partidului Comunist Chinez asupra religiei

Deși China recunoaște oficial cinci religii și anume budismul, taoismul, islamul, catolicismul și protestantismul și pretinde că oferă libertate religioasă, în realitate, toate sunt strict controlate de Partidul Comunist.

Religiile trebuie să se supună ideologiei comuniste, iar activitățile religioase sunt monitorizate cu ajutorul camerelor de supraveghere și inteligenței artificiale.

Creștinii și musulmanii sunt printre cele mai afectate grupuri religioase. În regiunea Xinjiang, milioane de musulmani uiguri au fost trimiși în lagăre de reeducare, unde sunt supuși la presiuni psihologice, propagandă și muncă forțată.

Regimul comunist român și cultele religioase

Perioada comunistă prin care a trecut țara noastră a fost marcată de presiuni constante din partea statului asupra Bisericii, în special în prima parte a regimului. La fel ca în China zilelor noastre, scopul regimului comunist român era să reducă influența Bisericii asupra societății.

Departamentul Cultelor era o instituție a statului care superviza activitățile religioase și avea dreptul să interzică funcționarea bisericilor, numirea preoților sau tipărirea Bibliilor și a altor materiale religioase. Statul promova intens ateismul științific ca ideologie oficială.

De asemenea, mulți lideri religioși erau urmăriți de Securitate pentru activități religioase considerate ilegale și pentru răspândirea de materiale creștine. Aceștia erau arestați, anchetați, torturați și condamnați la ani grei de închisoare. Adesea, arestările aveau loc noaptea, fără niciun fel de mandat, iar procesele erau înscenate, cu sentințe stabilite dinainte.

În timpul anilor de detenție, mulți dintre ei au fost supuși la torturi fizice și psihice, în încercarea de a-i determina să-și abandoneze credința. Unii preoți și pastori au fost internați în spitale de psihiatrie, fiind considerați fanatici religioși. Chiar și în condițiile inumane în care erau ținuți, mulți dintre acești oameni au rezistat și au continuat să răspândească Evanghelia chiar și din spatele gratiilor.

Unul dintre cei mai cunoscuți lideri evanghelici închiși pentru credință este Richard Wurmbrand, care a fost arestat de două ori, o dată în 1948, în timp ce mergea spre biserică, și a doua oară în 1959, când a fost ridicat de acasă. A petrecut în total paisprezece ani în detenție, dintre care mulți în izolare totală. În cărțile sale, Wurmbrand vorbește nu doar despre suferințele prin care a trecut, ci mai ales despre relația profundă cu Dumnezeu, pe care regimul nu a putut să i-o ia.

L-am văzut pe Hristos în celulele noastre. Am simțit prezența Lui în întunericul celor mai adânci suferințe”, mărturisește el în cartea Torturat pentru Hristos.

Libertatea religioasă, un drept constituțional în România

În lumina acestor lucruri, este imposibil să nu fim profund recunoscători că în acest moment România este o țară care garantează și respectă libertatea religioasă.

Practica religiei este un drept garantat de Constituția României. Articolul 29 prevede libertatea gândirii, a conștiinței și a credinței, precum și libertatea fiecărei persoane de a-și manifesta religia, individual sau în comunitate, în public sau în privat.

Privind spre situația din China și din România comunistă, nu putem lua cu ușurință drepturile religioase de care ne bucurăm în acum. Faptul că ne putem practica liber credința este un adevărat privilegiu care trebuie prețuit.

Următoarele emisiuni

WhatsApp us